
Met een sterke focus op duurzaamheid en energiebesparing worden steeds meer woningen en appartementen voorzien van de nodige isolatie. Een positieve ontwikkeling als je het ons vraagt, maar ook één die onverwacht nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Een goed geïsoleerde woning houdt namelijk warmte vast, maar zonder voldoende ventilatie/verluchting en verwarming kan vocht zich ophopen, wat uiteindelijk kan zorgen voor schimmel.
In deze blog leggen we graag uit hoe u dit kunt voorkomen.
Waarom ontstaat er schimmel?
Een schimmel groeit in vochtige omstandigheden. De grootste oorzaken daarvan zijn:
- Dagelijkse activiteiten: koken, douchen en zelfs ademen, allemaal activiteiten die waterdamp produceren. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijks heel wat liters waterdamp en dat vaak zonder het zelf te beseffen.
- Slechte ventilatie: de waterdampen waarover we hierboven spreken moeten uit de woning weggefilterd worden. Zonder een constante in- en afvoer van verse lucht, blijft het vocht simpelweg in de woning hangen.
- Onvoldoende verwarming: wist je dat ook koude oppervlakken vocht aantrekken, waardoor condens ontstaat?
Ventileren, ventileren en nog eens ventileren: frisse lucht is belangrijk!
Je woning ventileren is simpelweg de meest efficiënte manier om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen. Hoe je dat kan doen?
- Natuurlijke ventilatie: open dagelijks ramen en/of ventilatieroosters om frisse lucht binnen te laten.
- Mechanische ventilatie: zorg ervoor dat de systemen correct werken en vooral, dat ze op regelmatige basis onderhouden worden.
- Ventileren bij het koken en douchen: gebruik een goed werkende dampkap en laat de badkamerdeur niet openstaan zonder goede ventilatie.
Hou het gezond warm: voorkom koude en vochtige plekken
Naast ventileren is ook verwarmen een belangrijke factor in het voorkomen van schimmel. Hoe hoog je de verwarming dan juist moet instellen en wat hiervan de positieve gevolgen zijn?
- De binnentemperatuur stabiel houden: zorg ervoor dat de temperatuur in huis niet onder de 18°C daalt, zelfs niet in ongebruikte ruimtes. In vochtige ruimtes zoals de badkamer is 20°C of meer beter.
- Alle kamers verwarmen: koude kamers trekken meer vocht aan en kunnen dus sneller een bron van schimmel worden.
- Slimme thermostaten gebruiken: op deze manier verwarm je efficiënt én op de juiste tijdstippen, maar vooral met een doorgaans stabiele temperatuur.
Extra tips om schimmel te voorkomen
Naast goed ventileren en verwarmen zijn er nog een aantal extra tips die wij je graag meedelen:
- Gebruik, indien nodig, een hygrometer: benieuwd naar het vochtgehalte in jouw woning? Een hygrometer meet de luchtvochtigheid in huis en geeft op het scherm een percentage weer. Streef hierbij telkens naar een waarde tussen de 40 en 60%.
- Plaats meubels niet te dicht tegen buitenmuren: een kleine, maar waardevolle tip, waarbij we aanraden om dus toch wat ruimte vrij te laten zodat de lucht kan circuleren.
- Droog de was buiten of in een goed geventileerde ruimte: binnen drogen zonder ventilatie verhoogt automatisch de luchtvochtigheid.