Geen reacties

Hoe schimmel voorkomen in geïsoleerde woningen?

Met een sterke focus op duurzaamheid en energiebesparing worden steeds meer woningen en appartementen voorzien van de nodige isolatie. Een positieve ontwikkeling als je het ons vraagt, maar ook één die onverwacht nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Een goed geïsoleerde woning houdt namelijk warmte vast, maar zonder voldoende ventilatie/verluchting en verwarming kan vocht zich ophopen, wat uiteindelijk kan zorgen voor schimmel.

In deze blog leggen we graag uit hoe u dit kunt voorkomen.

Waarom ontstaat er schimmel?

Een schimmel groeit in vochtige omstandigheden. De grootste oorzaken daarvan zijn:

  • Dagelijkse activiteiten: koken, douchen en zelfs ademen, allemaal activiteiten die waterdamp produceren. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijks heel wat liters waterdamp en dat vaak zonder het zelf te beseffen.
  • Slechte ventilatie: de waterdampen waarover we hierboven spreken moeten uit de woning weggefilterd worden. Zonder een constante in- en afvoer van verse lucht, blijft het vocht simpelweg in de woning hangen.
  • Onvoldoende verwarming: wist je dat ook koude oppervlakken vocht aantrekken, waardoor condens ontstaat?

Ventileren, ventileren en nog eens ventileren: frisse lucht is belangrijk!

Je woning ventileren is simpelweg de meest efficiënte manier om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen. Hoe je dat kan doen?

  • Natuurlijke ventilatie: open dagelijks ramen en/of ventilatieroosters om frisse lucht binnen te laten.
  • Mechanische ventilatie: zorg ervoor dat de systemen correct werken en vooral, dat ze op regelmatige basis onderhouden worden.
  • Ventileren bij het koken en douchen: gebruik een goed werkende dampkap en laat de badkamerdeur niet openstaan zonder goede ventilatie.

Hou het gezond warm: voorkom koude en vochtige plekken

Naast ventileren is ook verwarmen een belangrijke factor in het voorkomen van schimmel. Hoe hoog je de verwarming dan juist moet instellen en wat hiervan de positieve gevolgen zijn?

  • De binnentemperatuur stabiel houden: zorg ervoor dat de temperatuur in huis niet onder de 18°C daalt, zelfs niet in ongebruikte ruimtes. In vochtige ruimtes zoals de badkamer is 20°C of meer beter.
  • Alle kamers verwarmen: koude kamers trekken meer vocht aan en kunnen dus sneller een bron van schimmel worden.
  • Slimme thermostaten gebruiken: op deze manier verwarm je efficiënt én op de juiste tijdstippen, maar vooral met een doorgaans stabiele temperatuur.

Extra tips om schimmel te voorkomen

Naast goed ventileren en verwarmen zijn er nog een aantal extra tips die wij je graag meedelen:

  • Gebruik, indien nodig, een hygrometer: benieuwd naar het vochtgehalte in jouw woning? Een hygrometer meet de luchtvochtigheid in huis en geeft op het scherm een percentage weer. Streef hierbij telkens naar een waarde tussen de 40 en 60%.
  • Plaats meubels niet te dicht tegen buitenmuren: een kleine, maar waardevolle tip, waarbij we aanraden om dus toch wat ruimte vrij te laten zodat de lucht kan circuleren.
  • Droog de was buiten of in een goed geventileerde ruimte: binnen drogen zonder ventilatie verhoogt automatisch de luchtvochtigheid.
Geen reacties

Het belang van het onderhouden en tijdig vervangen van filters in de luchtbehandelingsinstallatie

Een goed werkende luchtbehandelingsinstallatie is essentieel voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in uw huurappartement. Deze installaties zorgen voor een constante aanvoer van frisse lucht en het afvoeren van vervuilde lucht. Toch wordt het onderhoud van deze systemen, en specifiek het vervangen van filters, nog wel eens over het hoofd gezien. In dit artikel leggen we uit waarom het onderhouden en tijdig vervangen van filters door huurders cruciaal is voor zowel uw gezondheid als de efficiënte werking van de installatie.

Waarom zijn filters belangrijk?

Filters in een luchtbehandelingsinstallatie hebben als belangrijkste taak om stof, pollen, schimmels en andere verontreinigingen uit de lucht te filteren. Dit voorkomt dat deze deeltjes uw appartement binnenkomen en zich ophopen in de luchtbehandelingsunit zelf. Na verloop van tijd raken deze filters echter verzadigd met vuil, wat de werking van het systeem belemmert en mogelijk gezondheidsklachten veroorzaakt.

Gevolgen van slecht onderhouden filters

  1. Verslechtering van het binnenklimaat
    Een vervuild filter kan minder goed lucht doorlaten, wat betekent dat er minder frisse lucht in uw appartement wordt gebracht. Bovendien kunnen vuile filters verontreinigde lucht terug de woning in blazen, wat leidt tot een toename van allergenen en fijnstof in huis. Dit kan gezondheidsproblemen zoals allergieën, astma en andere luchtwegklachten verergeren.
  2. Verminderde efficiëntie en hogere energiekosten
    Wanneer filters verstopt raken, moet de luchtbehandelingsinstallatie harder werken om lucht te verplaatsen. Dit verhoogt het energieverbruik en kan leiden tot hogere energiekosten. Bovendien kan een overbelast systeem sneller slijten, wat mogelijk leidt tot dure reparaties of vervanging.
  3. Kans op schade aan de installatie
    Een slecht onderhouden filter kan ook schade veroorzaken aan de interne onderdelen van de luchtbehandelingsinstallatie. Stof en vuil dat door een verouderd filter heen komt, kan bijvoorbeeld de ventilatoren of warmtewisselaars aantasten. Dit kan leiden tot storingen of zelfs volledige uitval van het systeem.

Wat wordt van u als huurder verwacht?

Als huurder bent u meestal verantwoordelijk voor het reinigen en tijdig vervangen van de filters van uw luchtbehandelingssysteem. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt af van het type filter en de gebruiksintensiteit. In de meeste gevallen wordt aangeraden om filters minstens één keer per drie maanden te controleren en indien nodig te vervangen. Raadpleeg hiervoor altijd de handleiding van uw luchtbehandelingsinstallatie of vraag advies aan uw vastgoedbeheerder.

Hoe kunt u filters onderhouden?

  • Reinigen van herbruikbare filters: Sommige filters kunnen worden uitgenomen en gereinigd met water. Laat ze goed drogen voordat u ze terugplaatst.
  • Vervangen van wegwerpfilters: Voor filters die niet herbruikbaar zijn, is het belangrijk om een geschikt vervangend filter aan te schaffen. Zorg ervoor dat u het juiste type filter kiest dat bij uw systeem past.
  • Regelmatige controle: Controleer regelmatig of het filter schoon is. Dit is vooral belangrijk in periodes waarin het systeem intensief wordt gebruikt, zoals in de winter of tijdens allergieseizoenen.

Het belang van een gezond binnenklimaat

Een goed onderhouden luchtbehandelingsinstallatie draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Frisse lucht vermindert de kans op gezondheidsklachten, verbetert de slaapkwaliteit en verhoogt uw algehele welzijn. Bovendien zorgt een efficiënte installatie voor een lagere energierekening en een langere levensduur van het systeem.

Conclusie

Het onderhouden en tijdig vervangen van filters in de luchtbehandelingsinstallatie is een kleine moeite met grote voordelen. Door regelmatig aandacht te besteden aan de filters, draagt u niet alleen bij aan een gezond binnenklimaat, maar zorgt u er ook voor dat uw luchtbehandelingssysteem efficiënt en probleemloos blijft werken. Heeft u vragen over het onderhoud van uw installatie of weet u niet zeker welk type filter u nodig heeft? Neem gerust contact op met uw vastgoedbeheerder; wij helpen u graag verder!

Zo geniet u van frisse lucht in huis én een optimale werking van uw installatie.

Geen reacties

Huurverhoging Nederland 2024

Huurverhoging 2024

Ieder jaar op 1 juli verhoogt Q-RO Vastgoed de huur.

Het percentage dat per 1 juli 2024 voor uw woning geldt is 1 van onderstaande.

  1. Uw huurovereenkomst valt onder ‘sociale huur’. Dit is het geval als basishuur in huurovereenkomst onder de liberalisatie grens lag. Het percentage van huurverhoging is dan 5,8%
  2. Uw huurovereenkomst valt onder ‘vrije sector’. Dit is het geval als basishuur in huurovereenkomst boven de liberalisatie grens lag. Het percentage van huurverhoging is dan maximaal 5,5%. De verhoging wordt berekend aan de hand van de CPI kerncijfers afhankelijk van de specifieke data in uw huurovereenkomst.

Woning of garagebox

De hier beschreven voorwaarden en regels omtrent de huurverhoging hebben betrekking op de verhoging van uw woning huurprijs. Huurt u bij Q-RO Vastgoed een garagebox, dan wordt om de aantal jaar de huur verhoogd, dit jaar zal dat voor een aantal garageboxen het geval zijn, u krijgt hier een afzonderlijk schrijven van.

Waarom krijgt u deze huurverhoging?

Met deze huurinkomsten zorgt Q-RO Vastgoed ervoor dat we het gebruikelijke onderhoud aan uw woning kunnen blijven doen. De huurverhoging compenseert de inflatie.

Hoe is uw huurverhoging berekend?

In het schrijven dat u van ons heeft ontvangen leggen wij uit met welk bedrag uw huur omhoog gaat. Dit is het totale bedrag van de huurverhoging, inclusief servicekosten. Daarnaast staat in deze brief het huurverhogingspercentage vermeldt. Dit percentage is de verhoging van uw netto huur. Uw netto huur is het totaal te betalen bedrag minus de servicekosten.

Wilt u bezwaar maken tegen uw huurverhoging?

Als u het niet eens bent met de hierboven voorgestelde verhoging van de kale huurprijs, kunt u tot de voorgestelde ingangsdatum van de huurverhoging bij Q-RO Vastgoed een bezwaarschrift indienen. Maakt u s.v.p. gebruik van het standaard bezwaarschriftformulier. Dit is verkrijgbaar bij de huurcommissie. Als Q-RO Vastgoed het niet eens is met uw bezwaar, zal Q-RO Vastgoed de huurcommissie verzoeken uitspraak te doen over de redelijkheid van de voorgestelde verhoging van de huurprijs. Onderhoudsgebreken zijn geen geldige reden om bezwaar te maken tegen de huurverhoging. Voor meer informatie raadpleeg www.huurcommissie.nl

Uw huurprijs is door de huurverhoging hoger geworden dan € 879,66. Krijgt u nog steeds huurtoeslag?

Ja, u blijft uw huurtoeslag ontvangen als u nu ook huurtoeslag ontvangt. De kale huurprijs van de woning mag door de huurverhoging niet hoger worden dan de maximale huurprijs volgens het puntensysteem. Voor het verkrijgen van huurtoeslag dient de basishuur in het huurcontact onder liberalisatiegrens (€ 879.66 p/m) te liggen, de heden geldende huurprijs kan dus boven deze grens liggen, terwijl u nog steeds in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Automatische overschrijving via uw bank

Laat u uw bank de huur iedere maand automatisch overschrijven, dan dient u uw nieuwe huur zelf voor 1 juli a.s. door te geven aan uw bank, zodat zij tijdig uw overschrijving kunnen aanpassen.

Overige vragen en/of opmerkingen

U kunt ons contacteren middels e-mail op ìnfo@q-ro.be vergeet niet duidelijk het exacte adres van uw huurwoning te vermelden.

Geen reacties

Q-RO Vastgoedbeheer nu ook op Whatsapp

Vanaf heden is Q-RO Vastgoedbeheer ook bereikbaar via Whatsapp voor Bedrijven.

U kunt uw vragen, storingen en overige meldingen nu samen met een foto nog makkelijker aan Q-RO Vastgoedbeheer doorgeven.

Dit doet u door Q-RO Vastgoedbeheer in uw whatsapp contacten op te slaan met nr. +32468505432.

Naar dit nummer kunt u whatsapp tekstberichten en foto’s sturen.

Q-RO Vastgoedbeheer zal tijdens openingsuren (van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 18.00 uur) uw bericht zo snel mogelijk beantwoorden.

Geen reacties

Tips bij uw verhuizing

Een nieuwe woning, een stapel dozen en een hoop geregel!

Daarom een geheugensteuntje van Q-RO Vastgoedbeheer, zodat u overzicht behoudt in deze drukke tijd. Heeft u gedacht aan:

□ Af- en aanmelden energie oude / nieuwe woning

□ Af- en aanmelden brandverzekering oude / nieuwe woning

□ Af- en aanmelden internet & t.v. oude / nieuwe woning

□ Omzetten van uw postadres

□ Inschrijven bij gemeente op nieuwe adres

Daarnaast raden wij u aan snel kennis te maken met uw nieuwe buren en hen op de hoogte stellen wanneer u verhuist, zeker als u een verhuislift voor of achter het gebouw plaatst. Mocht u uw buren niet thuis treffen, dan helpt een briefje in de bus ook zeker, goede communicatie voorkomt irritatie.

Heeft u na.v. bovenstaande vragen, aarzel dan niet en contacteer ons via de contactpagina

Geen vragen, dan rest ons niets anders dan u heel veel geluk te wensen in uw nieuwe woning bij Q-RO Vastgoedbeheer.

Geen reacties

Vorst: waar op te letten voor uw woning?

De komende week wordt het koud, ijskoud zelfs. Tot en met komende vrijdag blijven de temperaturen Siberisch, er is kans op een koudegolf: vijf dagen constant onder het vriespunt, waarvan 3 dagen onder -10.

Een risico bij zulke temperaturen is vorstschade aan uw woning. U kunt een aantal simpele maatregelen treffen om dit te voorkomen:

  • Tap de buitenkraantjes af en check de waterleiding op mogelijke scheurtjes. Mocht u deze vinden, neem dan direct contact met Q-RO Vastgoedbeheer: info@Q-RO.be
  • Zorg dat alle radiatoren openstaan in de gehele woning, zo is er voldoende circulatie in het cv-circuit, dit voorkomt bevriezing van de leidingen.
  • Draai de thermostaat niet lager dan 14 graden als u de woning verlaat.
  • Bij storing van uw cv-installatie kunt u rechtstreeks contact nemen met van Puijenbroek Installaties uit Alphen, contactgegevens vindt u op de sticker op uw installatie.
  • Blijf uw woning wel steeds goed verluchten, zeker de badkamer en slaapkamers, dit voorkomt schimmelvorming, doordat de ‘natte lucht’ niet uit de woning kan ontsnappen.
  • Denkt u ook zeker aan het welzijn van uw huisdieren, laat honden en katten niet buiten zitten. Verplaats konijnen of knaagdieren nooit direct van een koude naar een warme ruimte of andersom, door de hevige temperatuurverschillen kunnen ze ziek worden.

Heeft u vragen n.a.v. van bovenstaande, twijfel dan niet en neem contact met Q-RO Vastgoedbeheer, wij staan ook in deze vrieskou steeds voor u klaar.

Geen reacties

Onderhoud CV-installatie

Niemand zit graag in de kou tijdens de lange wintermaanden. We staan er vaak niet bij stil, maar we gaan er vanuit dat onze cv-installatie het altijd doet. Om storingen en onnodige reparaties te voorkomen, is goed onderhoud van de installatie vereist. Deze onderhoudsverplichting is ook vastgelegd in de huurovereenkomst en komt voor kosten van de huurder.

Het onderhoud om de 2 jaar is vastgelegd in de huurovereenkomst. Q-RO Vastgoedbeheer stuurt u elke 2 jaar een brief om u hier aan te herinneren. Q-RO Vastgoedbeheer biedt u de keuze om te voldoen aan het verplicht onderhoud:

  • U regelt het onderhoud zelf bij een gecertificeerde onderhoudsmonteur en bezorgt Q-RO Vastgoedbeheer een bewijs van onderhoud. U rekent zelf de factuur af met de onderhoudsmonteur.
  • U Laat het onderhoud uitvoeren via Q-RO Vastgoedbeheer door van Puijenbroek Installaties B.V. uit Alphen. De kosten voor dit onderhoud kunt u in 1 keer voldoen aan Q-RO Vastgoedbeheer of in gedeelten middels het service kosten systeem.

Waarom is het tijdig onderhoud van uw cv-installatie belangrijk?

  • Het voorkomt storingen aan uw installatie. Zo voorkomt u dat uw installatie op een ongunstig moment uitvalt.
  • Een goed onderhouden installatie is energiezuiniger, dit scheelt wel tot 10% op uw energierekening.
  • Met minder CO2 uitstoot en een betere verbranding van gas is een goed onderhoud cv-installatie beter voor het milieu.
  • Uw veiligheid. Reguliere inspecties door een gecertificeerde onderhoudsmonteur verhoogt de brandveiligheid en verlaagt de kans op lekkage van koolmonoxide.

Wat kunt u zelf doen tussen de onderhoudsbeurten van uw cv-installatie?

U kunt zelf veel doen om ervoor te zorgen dat uw cv-installatie in technisch goede conditie blijft. Ontlucht het systeem van tijd tot tijd en zorg voor voldoende waterdruk op het systeem. Laat tenslotte de installatie elke 2 jaar door een erkend onderhoudsmonteur onderhouden en controleren.

Heeft u vragen n.a.v. bovenstaande of wilt u overstappen naar onderhoud via Q-RO Vastgoedbeheer, neem dan contact met ons op via e-mail: info@Q-RO.be

Geen reacties

Voorkom condens op uw ramen of kozijnen

Te veel condens zorgt voor een te hoge luchtvochtigheid in uw woning en zal op de lange duur zorgen voor schimmelvorming. Dit is niet goed voor de woning maar nog belangrijker ook niet voor uw gezondheid.

In sommige gevallen is er sprake van een externe oorzaak (denk bijvoorbeeld aan een lekkage). In dat geval dient u contact te nemen met Q-RO Vastgoedbeheer. Veel vaker komt het probleem echter van binnenuit. U doucht, kookt en stookt in de woning. Ook produceren de personen in uw woning veel vocht. Één persoon produceert 1 a 2 liter per dag door te ademen en te transpireren. Dit samen met het douchen, koken enzovoorts zal een gemiddeld gezin ca. 12 liter vocht per dag produceren. Om dit vocht af te voeren zal er dus veel geventileerd moeten worden.

Het verschil tussen luchten en ventileren

Er is een groot verschil tussen luchten en ventileren.

Luchten – Als het een beetje waait hoeft u maar 10 tot 20 minuten een raam in een vertrek open te zetten om te luchten. Een raam langer open zetten is onnodig en verhoogd enkel het energieverbruik. Het is dan ook verstandig om tijdens het luchten de thermostaat lager te zetten om zo het energieverbruik te drukken. Enkel luchten is echter niet voldoende in een vertrek waar (bijna) constant mensen aanwezig zijn. Hier zal ventileren noodzakelijk zijn.

 

Ventileren – Dit kan op verschillende manieren zoals mechanische ventilatie, in de vorm van natuurlijk ventilatie zoals ventilatieroosters boven het glas of op de kozijnen, of het raam in kiepstand plaatsen. Een constante stroom van verse lucht is noodzakelijk om condens tegen te gaan en voldoende zuivere lucht in de woning te houden.  De roosters (of het kozijn in kiepstand) moeten dag en nacht open staan ook bij koud weer is het verstandig de roosters half open te laten staan.

Veel mensen denken dat wanneer er altijd ventilatieroosters open staan (of raam in kiepstand staat) er aanzienlijk meer gestookt moet worden. Dit is niet waar! Een woning met vochtige lucht kost meer om te verwarmen dan een goed geventileerde woning met droge lucht. Een woning met een constante zwakke luchtstroom is dus kostenbesparend op u energierekening.

 

Hieronder nog een paar tips om uw woning zo goed mogelijk te isoleren.

  • Houd ventilatieroosters boven de ramen open en maak deze zeker één keer per jaar aan de
    binnen en buitenkant schoon. Dit kan met een stofzuiger. Vuil kan het rooster namelijk
    verstoppen. Tevens is het voor astmapatiënten belangrijk dat de roosters schoon zijn.
    • Is het buiten erg koud of waait het erg hard, sluit de roosters dan maximaal voor de helft.
    • Zorg voor minstens twee openingen voor de afvoer, maar ook voor de toevoer van verse
    lucht door een bovenlicht of ventilatierooster.
    • Sluit binnendeuren niet kierdicht af. Plaats dus geen tochtstrippen, of haal ze er af als ze er
    al zitten.
    • Zorg dat er voldoende lucht langs de overgordijnen kan als die dichtzitten.
    • Zorg ervoor dat uw gastoestellen regelmatig een onderhoudsbeurt krijgen. Dit is van groot
    belang voor een goede verbranding, met name bij een afvoerloze geiser.
    • Laat het wasgoed zoveel mogelijk buiten drogen. Wanneer dit niet mogelijk is, zet dan bij
    het drogen van wasgoed een extra raampje open.
    • Wordt er in huis gerookt? Zorg dan voor extra ventilatie.
    • Zet in de winter de verwarming ’s nachts niet helemaal uit, zodat de gehele woning niet te koud
    wordt en het water in de leidingen en radiatoren blijft circuleren.
    • Bij het gebruik van een afzuigkap in de keuken moet er wel voldoende luchttoevoer zijn,
    door een raam, een rooster in de buitenmuur of vanuit de woonkamer.
    • Als u klaar bent met douchen, zet dan 15 tot 30 minuten een raam open of de ventilator aan
    en houd hierbij de badkamerdeur dicht. Als uw badkamer geen raam of ventilator heeft, laat
    dan de deur even openstaan maar zorg ervoor dat er een ander raam, bijvoorbeeld in de
    slaapkamer, openstaat zodat de vochtigheid naar buiten kan.
    • U kunt de hoeveelheid vocht die moet verdampen beperken door na het douchen en baden
    de wand en vloertegels droog te maken (bijvoorbeeld met een rubber raamtrekker).
    • Zorg ervoor dat de badkamer niet te koud wordt. Dat kan door niet langdurig te luchten en
    door de badkamer in de winter te verwarmen.
Geen reacties

NEFIT cv-installatie: de veiligheid van uw toestel

In berichtgeving via diverse media afgelopen week, wordt gesproken over mogelijke veiligheidsrisico’s bij een bepaald type NEFIT cv-installatie.

Het gaat enkel om NEFIT cv-installaties van de Topline-serie welke geproduceerd zijn tussen 2006 en 2009. Ook Q-RO Vastgoedbeheer heeft cv-installaties van dergelijk type en bouwjaren laten installeren.

Afgelopen jaar (2017) heeft NEFIT reeds contact genomen met Q-RO Vastgoedbeheer en zijn bij alle installaties waar dit van toepassing was de branders reeds vervangen. Daarnaast worden alle installaties periodiek onderhouden door van Puijenbroek Installaties uit Alphen of een door uzelf aangestelde erkende installateur. Deze zullen tijdens het periodiek onderhoud alle onderdelen van de installatie controleren en waar nodig preventief vervangen.

U hoeft zich dus geen zorgen te maken als u een NEFIT cv-installatie in uw huurwoning van Q-RO Vastgoedbeheer heeft hangen. Deze kan veilig verder gebruikt worden. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de website van NEFIT: www.welkombijnefit.nl/nl/waarschuwing/veelgestelde-vragen 

Geen reacties

Beste wensen voor 2018

Q-RO Vastgoedbeheer wenst iedereen een gezond en succesvol 2018.

Heeft u verhuisplannen voor het nieuwe jaar en zoekt u een betaalbare, instapklare woning in de grensstreek, bekijk dan zeker ons actuele aanbod.